Solana - Wat is het en hoe werkt het?

Wat is Solana (SOL) en hoe werkt het?

Blockchain technologie staat nog in de kinderschoenen en dat zien we vooral aan de technologische beperkingen. Een van deze beperkingen is het aantal transacties dat kan worden uitgevoerd, waardoor het de toestroom van nieuwe gebruikers nog niet aankan. Gelukkig kan het Solana blockchain dit wel aan. Maar wat is Solana, hoe werkt het en wat maakt Solana zo uniek?

Wat is Solana (SOL)?

Solana is een nieuwe generatie van openbare blockchain technologie. Het platform bestaat uit een netwerklaag die theoretisch tot 710.000 transacties per seconde kan verwerken, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Hierdoor kunnen gedecentraliseerde toepassingen (dApps) die op het protocol gebouwd zijn heel snel en goedkoop afgehandeld worden.

Solana richt zich vooral op de Decentralized Apps (DApps) en de Decentralized Finance markt (DeFi). Dit maakt Solana tot een flinke concurrent op die van Ethereum, Cardano en Cosmos. Solana is veel sneller in termen van het aantal transacties dat het kan verwerken en heeft beduidend lagere transactiekosten vergeleken met rivaliserende blockchains als Ethereum.

Klik HIER en maak gratis een account aan bij Bitvavo!!!!

Actie: € 1000,- euro GRATIS handelen? Klik dan op de bovenstaande knop.

Solana werkt op een gedecentraliseerd computernetwerk dat gebruik maakt van een grootboek dat blockchain heet. Deze blockchain database beheert en volgt de valuta, en registreert effectief elke transactie die er ooit in heeft plaatsgevonden, als een langlopende kwitantie. Het computernetwerk registreert de transacties in de valuta en verifieert de integriteit van de gegevens.

Deze gedecentraliseerde opzet maakt het netwerk robuuster, en gebruikers kunnen transacties doen zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. Solana noemt zichzelf de snelste blockchain ter wereld en prijst zijn vermogen om 65.000 transacties per seconde te verifiëren tegen een kostprijs van minder dan een $0,000025 per stuk.

 

De geschiedenis van Solana

In 2017 werd Solana opgericht door Anatoly Yakovenko. Solana haalde maar liefst $25 miljoen op tijdens zijn ICO in 2017 door middel van verschillende private en publieke verkooprondes. Na de succesvolle ICO werd in februari 2018 de officiële whitepaper gepubliceerd.

Vervolgens richtte Solana het team Solana Labs en de Solana Foundation op, samen werken ze aan de ontwikkeling van het ecosysteem. Solana Labs houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van de technologie en de Foundation richt zich meer op het opbouwen van de gemeenschap en het financieel ondersteunen van projecten.

1000 euro GRATIS CRYPTO handelen - Bij Bitvavo review!

Het Solana mainnet werd in maart 2020 gelanceerd. Het werd gelanceerd als beta-versie dit om de stabiliteit van het mainnet op lange termijn te testen. Op dit moment werkt het nog steeds als beta-versie.

 

De SOL munt?

Het Solana ecosysteem heeft zijn eigen token: SOL. Het wordt verhandeld op de grootste crypto exchanges, waaronder Binance en Bitvavo.

De SOL munt wordt in het netwerk gebruikt om vergoedingen te betalen. Hoe meer toepassingen er op de Solana blockchain zijn, hoe meer vraag er is naar het token. Via staking worden beloners beloond als ze het token staken.

SOL heeft ook extra gebruiksmogelijkheden, je kunt de token staken om extra beloningen te verdienen. Staken is een goede manier voor gebruikers om winst te maken als ze alleen hun tokens willen houden.

1000 euro GRATIS CRYPTO handelen - Bij Bitvavo review!

In eerste instantie had SOL tijdens de lancering een aanvankelijke totale voorraad van 500 miljoen tokens, maar er is geen afgetopte maximale voorraad. Op het moment van schrijven staat Solana op de 7e plaats met een marktkapitalisatie van €31,384,552,617. De maximale voorraad SOL bedraagt op dit moment 508.180.963 SOL en er zijn 315.409.463 SOL in omloop. De huidige SOL koers bedraag €99,42.

 

Hoe Solana werkt

Solana kan verschillende toepassingen aandrijven die een verscheidenheid aan functies bieden, waaronder:

 • Valuta: Met een cryptocurrency wallet kun je Solana gebruiken om de munt te verzenden of te ontvangen, of om ze over te dragen in ruil voor goederen en diensten.
 • Smart contracts: Smart contracts zijn apps die automatisch de voorwaarden van het contract uitvoeren als aan de voorwaarden ervan voldaan is.
 • Niet-fungibele tokens (NFT’s): Vaak geassocieerd met digitale kunst, kunnen NFT’s met Solana worden aangedreven, waardoor kunstenaars en anderen ze aan consumenten kunnen verkopen.
 • Gedecentraliseerde financiering (DeFi): Met Solana kun je permissie-loze betalingen maken en gebruiken, betalingen die gecentraliseerde of overheidscontrole kunnen vermijden.
 • Digitale apps: Naast zijn andere functies ondersteunt Solana de ontwikkeling van een reeks andere apps, waaronder spelletjes, beleggen, sociale media en meer.
 • Proof of History aanpak: Naast een Proof of Stake aanpak om transacties te valideren, voorziet Solana ze van een tijdstempel, waardoor het onmogelijk wordt transacties in het voordeel van een validator te herordenen. Dit helpt om van Solana een “censuurbestendig” netwerk te maken.

 

Wat maakt Solana uniek?

Het belangrijkste concept dat Solana onderscheidt van elke blockchain die daarvoor kwam is dat van Proof of History. Deze geeft op het moment van schrijven de hoogste verwerkingscapaciteit van elke Layer-1 blockchain. Dit geldt ook voor smart contract, dankzij Sealevel, dat ’s werelds eerste parallelle smart contract runtime is.

Klik HIER en maak gratis een account aan bij Bitvavo!!!!

Actie: € 1000,- euro GRATIS handelen? Klik dan op de bovenstaande knop.

Dit zijn slechts twee van de acht kerninnovaties die Solana unieke verkoopargumenten geven om wereldwijde bedrijven aan te trekken. De andere zijn:

 • Tower BFT, dat Solana’s aangepaste implementatie is van Practical Byzantine Fault Tolerance;
 • Pipeline, een transactieverwerkingseenheid op webschaal;
 • Turbine, Solana’s blokpropagatieprotocol dat het blockchain schaalbaarheidstrilemma oplost;
 • Cloudbreak, de horizontaal geschaalde account-database van het project;
 • Gulf Stream, een mempool-less transactie doorstuurprotocol; en
 • Archivers, Solana’s oplossing voor blockchain gegevensopslag.

De waarde van het Solana netwerk komt van de acht hierboven genoemde kerninnovaties, die het netwerk in staat stellen de meeste andere blockchains te overtreffen en een schaalbare omgeving te bieden voor wereldwijde bedrijven om crypto-apps in te zetten.

Solana biedt een van de meest veelbelovende oplossingen voor de drukke en dure transacties die momenteel door het Ethereum netwerk en Bitcoin verwerkt worden. Dit maakt het ideaal voor gedecentraliseerde toepassingen (dApps) in DeFi, bijvoorbeeld gedecentraliseerde beurzen. Het Solana ecosysteem telt nu meer dan 231 dApps, waaronder 74 Defi-gerichte dApps en 23 gedecentraliseerde beurzen.

Klik HIER en maak gratis een account aan bij Bitvavo!!!!

Actie: € 1000,- euro GRATIS handelen? Klik dan op de bovenstaande knop.

Een ander uniek kenmerk van Solana netwerk is dat het meer dan 50.000 transacties per seconde verwerken. Daarnaast zijn de transactiekosten erg laag, ongeveer $0.000025 per transactie. Dit is een enorm verschil met Ethereum, die in sommige gevallen bijna $100 aan tranactiekosten rekent. Het applicatienetwerk kan gezien worden als een zeer goed alternatief voor Ethereum, Cardano en Polkadot.

 

Solana (SOL) kopen?

Wil je Solana kopen? In Nederland en België zijn er al brokers die SOL aanbieden. SOL kopen met iDEAL bij een vertrouwde Nederlandse broker is eenvoudig en het makkelijkste. Solana munten koen via Bitvavo bied je de volgende voordelen:

 • Lage handelscommissie
 • Grootste handelsvolumes in Europa
 • Verzekerde opslag van de aangekochte SOL munten
 • Nederlandse ondersteuning.

Je SOL tokens verkopen kan ook gewoon via iDEAL of via een andere exchange of broker waar je de munten hebt gekocht.

 

Krijg nu van ons een 1000 euro voordeel bij Bitvavo:

Klik HIER en maak gratis een account aan bij Bitvavo!!!!

Actie: € 1000,- euro GRATIS handelen? Klik dan op de bovenstaande knop.

 

Wat is de huidige Solana (SOL) koers?

Momenteel staat de huidige Solana koers op:

Klik HIER en maak gratis een account aan bij Bitvavo!!!!

Actie: € 1000,- euro GRATIS handelen? Klik dan op de bovenstaande knop.

 

Hoe begin je eraan? En hoe verdien ik er het meeste mee?

Wil je graag cryptocurrency kopen, lees dan mijn Bitvavo review en koop direct en met ideal Avalanche of andere digitale valuta.Wil je professioneel gaan handelen met crypto’s dan raad ik je de cryptocurrency beginnerscursus te volgen.

Bitcoin-en-cryptocurrency-begrippenlijst

Wil je graag starten met de Cryptocurrency Beginnerscursus? Dat doe je via de onderstaande kortingslink!

>> NAAR DE GRATIS TRAINING <<